50 år med Simula

Simula har fått sin egen milepælplakett av IEEE!

Det er ikke hver dag man får feire legender sammen med legender!

Det er i år 50 år siden Simula67 så dagens lys. Programmeringsspråket som ble utviklet av Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard på regnesentralen i Oslo er regnet som det første objektorienterte programmeringsspråket, og et pionerarbeid langt forut for sin tid.

Selv har jeg absolutt ingen erfaring med språket, så akkurat hvor langt forut for sin tid det evt. var får andre stå for. Og denne dagen var det ikke fritt for hyllest av tungvektere som James Gosling (hovedarkitekten bak Java,) Dave Thomas (kjent bl.a. for VisualAge Smalltalk) og Oscar Nierstrasz (Professor i Informatikk ved Universitetet i Bern.)

Riktignok snakket ikke de to sistnevnte så mye om Simula, men desto mer om hva objektorientering har betydd for programvareutvkiling. Gosling var den eneste av de tre med god kjenskap til – og egen erfaring med Simula. Han holdt et veldig interessant foredrag om hva det har betydd for hans egen utvikling som programmerer.

Men først måtte IEEE milepælplaketten avdukes! Det er ikke mange slike i verden, så at Universitetet i Oslo nå har fått sin første i forbindelse med Simula sier litt om hva språket har betydd for ettertiden. (Dette er den tredje i Skandinavia, fra før finnes det én i Danmark og én i Sverige.)

Foredragene var jevnt over langt mer interessante enn jeg hadde trodd de skulle være. Jeg kan anbefale å ta en titt på videoopptakene fra arrangementet.

Etter det hele var det bankett, mat, vin og tid for den mer fargerike delen av Simulamiljøet til å mimre over fortiden.

Oscar Nierstasz oppklarer forskjellige skoler av objektorientering.

James Gosling går tilbake til den mørke middelalderen.