Fildelingsverktøy

Illustration of peer to peer networking.

Et fildelingsnettverk uten mellomliggende server.

Her om dagen fikk jeg et spørsmål om gode verktøy for å deling av filer eller mapper. Mange kjenner jo de kommersielle aktørene på området, men finnes det noe som er trygt, brukervennlig og fritt å bruke?

Det er i utgangspunktet to måter å dele filer via internett på. Enten via en server som alle som skal dele filer må snakke med. De fleste av de kommersielle tilbyderne fungerer på den måten. Alternativet er at maskinene som skal dele filer snakker direkte med hverandre, såkalt peer-to-peer eller likemannsnettverk.

Hvilke type nettverk man velger avhenger gjerne av hvilke behov man har. Her er uansett noen av verktøyene jeg anbefaler.

OnionShare

OnionShare

For engangsoverføringer foretrekker jeg OnionShare. Den setter opp en skjult tjeneste på tor-nettverket (“det mørke nettet” i følge dagspressen,) og gir tilgang til direkte nedlasting enten via tor-browser, andre nettlesere med tor-støtte eller direke fra en kommandolinje med torsocks og curl eller lignende.

Den kan også settes opp til å motta filer heller enn å sende. Da trenger ikke de som skal sende deg filer selv installere OnionShare, men kan sende direkte via tor-browser eller noen av de andre kanalene nevnt over.

Ekstra bonus: Man hjelper de som trenger anonymiteten som tor-nettverket gir å holde seg skjult. F.eks. politiske dissidenter og journalister i nord-korea, kina, iran, usa, russland og andre suspekte regimer.

Hovedutvikleren av OnionShare er Micah Lee, en av de som jobber med å sikre at journalister kan utveksle informasjon og dokumenter trygt og uten innblanding utenfra for The Intercept.

Les mer om OnionShare eller Tor prosjektet.

Syncthing

Syncthing

For mer semi-permanent deling anbefaler jeg Syncthing. Den fungerer omtrent som dropbox eller andre skydelingstjenester, bare uten den sentraliserte serveren i midten. Fint å bruke om man har et prosjekt hvor man vil dele en eller flere kataloger over en viss tid. Ingen størrelsesbegrensinger annet enn harddiskstørrelsen du har i begge (alle) ender, solid kryptering og du har full kontroll over hvilke kataloger du deler med hvem.

Med syncthing er det å dele en ny fil med noen du alt har satt opp deling med så enkelt som å lagre filen i den aktuelle katalogen. Å koble seg sammen med noen for deling er litt mer involvert, men heller ikke veldig vanskelig.

Les mer om Syncthing.

Nextcloud/ownCloud

Nextcloud

Innimellom er det greit å ha en server som gir tilgang til oppdaterte selv om ikke alle maskinene som deltar i delingen er aktive på samme tid. Da kan en løsning som Nextcloud eller ownCloud være et alternativ.

I motsetning til løsningene over, som ikke krever noen server som mellomledd, krever både Nextcloud og ownCloud at du har en server som er tilgjengelig for alle som skal ha tilgang til filene. Skal du dele med noen på andre siden av internett, betyr det at du må ha en server som er koblet til internett. Høres det skummelt ut, finnes det leverandører som tilbyr seg å drifte slike servere for deg.

Disse tjenestene kan også utvides med andre tjenester utover ren fildeling, f.eks. epost, kalenderfunksjonalitet, online redigering av dokumenter og chat/video-samtaler for å nevne noe.

Les mer om NextCloud eller ownCloud.

Filebin

Filebin er en tjeneste jeg har nevnt tidligere, men jeg tar den med her igjen. Som med OnionShare er det en løsning som er fin for ad-hoc deling av filer eller mapper. Altså hvor man vil dele med én eller flere, men kun én gang eller over begrenset tid.

Utvikleren av tjenesten kjører en instans som er tilgjengelig for alle på filebin.net, men du kan selvsagt installere den på din egen server også.

Det smarte med filebin er at du kan sette et tidspunkt for når filene du har lastet opp skal utløpe. Når tiden er ute, forsvinner lenken og filene slettes. Kildekoden er tilgjengelig og det er rimelig enkelt både å bygge og sette opp systemet på egen server.

Les mer om Filebin.

Konklusjon

Som du ser er det flust av gode, frie og åpne alternativer, så det er ingen grunn til å selge sjelen sin til de som tilbyr deg “gratis” lagringsplass i bytte mot at de får overvåke deg.

God deling!