Bitcoin, børsfall og frihet

Illustration: CC-BY-SA-4.0 by Davidstankiewics

Bitcoin og børsen faller, og media maler fanden på veggen. Ingen av delene er særlig oppsiktsvekkende, og i det store og hele er nok det meste til og med positivt. At børsene faller er alltid av det gode. Er vi heldige kan det justere økonomien litt, og bidra til en litt mer rettferdig fordeling av godene. Som regel er vi ikke så heldige og de som burde ta straffen, får dyttet regningen over på oss andre. Uansett gjør det folk mer forsiktige, og kan dermed redusere overforbruket noe.

Bitcoin og andre kryptovaluta har også fått hard medfart i mediene i det siste. Den ene etter den andre av kaksene i den gammeldagse økonomien spår sprekkende bobler, dalende verdier og at folk vil miste alt de eier om de så mye som snuser på en bitcoin. Det er kanskje ikke så rart. En valuta som ikke kontrolleres av et virvarr av statlige og private organer som kan ta betalt bare for bruken av valutaen virker kanskje rart for noen. Men enda værre; det truer inntektsgrunnlaget deres.

Men at kryptovalutaene generelt, og bitcoin spesielt har dalt kraftig de siste ukene, er slett ikke et tegn på at valutaene ikke har livets rett. Selv om bitcoin har falt med mer enn 50% bare de siste ukene, har fortsatt stigningen på litt lengre sikt vært skremmende høy. I skrivende stund har prisen på bitcoin økt med mer enn 450% på godt under ett år. Det er fortsatt for mye, og jeg ser gjerne at den faller enda mer.

Det er slett ikke noe jeg sier fordi jeg ønsker bitcoin eller andre kryptovaluta til livs. Tvert imot! Kryptovaluta er et viktig og nødvendig supplement og korrektiv til den etablerte økonomien. Jeg både håper og tror det vil bli stadig viktigere i tiden fremover. Men for at det skal fungere må pengene kunne brukes til vanlig handel. En valuta som stiger i verdi med mer enn 450% i året er ikke det. Hadde jeg ventet til i dag ville jeg kunne kjøpe nesten fem ganger så mye for de samme pengene jeg brukte for ett år siden. Eller sett fra den andre siden, det jeg solgte i fjor er nå kun verdt 1/5 av det jeg solgte det for. Ingen av delene er særlig attraktive, så derfor ser jeg på de siste ukenes fall i prisen for bitcoin som positiv. Og det kan falle langt enda før det skal bli noe problem.

Dagbladet siterer i en artikkel investeringsdirektør i Dovre forvaltning Stig Myrseth:

Stig Myrseth, Dagbladet:

Myrseth minner om at Kina stenger kryptobørser mens Facebook har lagt ned forbud mot annonser for ICOs. Videre har en rekke amerikanske banker nylig forbudt kundene sine å bruke betalingskort for å handle kryptovalutaer.

Min utheving.

Og her peker Myrseth på akkurat hvorfor kryptovalutaene er så viktig: I en verden hvor banken eller private betalingsselskaper kan bestemme hva jeg får lov til å bruke penger på eller ikke, så har vi et demokratisk problem.

Skal jeg ha lov til å kjøpe litteratur om kryptovaluta? Hva med litteratur som er kritisk til kapitalismen, demokratiet, parlamentarismen eller bankvesnet? Skal jeg ha lov til å selge slik litteratur? Har jeg lov til å selge kryptovaluta? Hva med programvare for å utvinne kryptovaluta? Og hvem er det som skal bestemme det?

Illustrasjon: CC0 by Dennis.

Hele eksistensgrunnlaget til Bitcoin og senere de andre kryptovalutaene er nettopp dette. At hverken myndigheter, VISA, Mastercard, Vipps eller bankene skal ha denne makten over mine eller dine penger. På samme måte som hvem som helst kan ta betalt med kontanter, kan hvem som helst også ta betalt med bitcoin. Du trenger ikke noen avtale, eller godkjenning fra en organisasjon for å begynne å ta betalt. Du trenger ikke et bankkontonummer, fast adresse eller statsborgerskap. Alt du trenger er en datamaskin og noe programvare som er fritt tilgjengelig for alle!

Vi kan ikke i et demokratisk samfunn overlate kontrollen over hvem som kan ta betalt eller hva vi kan betale for til bankene eller private selskaper som VISA, Vipps eller Mastercard. I en verden hvor det meste av handel foregår på Internett trenger vi også en valuta som kan overføres elektronisk, men som likevel er like fri og like ukontrollert som kontanter. Det er problemet som kryptovalutaene er med på å løse.

Men for at kryptovalutaene skal kunne være et réelt alternativ til de gammeldagse private betalingsformidlerne, må de altså holde seg mer stabilt i pris. Derfor er prisfallet på bitcoin de siste ukene godt nytt for valutanene, ikke noe dommedagsforvarssel som noen vil at du skal tro.