En samtale på det sosiale nettet

Hubzilla og PeerTube logoer.

Det skjer veldig mye rundt de nye fødererte sosiale nettverkene om dagen. Nye tjenester strømmer til, mye er basert på ActivityPub – standarden for utveksling av sosial interaksjon på internett, men det er også andre språk som er verdt å få med seg. Mer om det i en senere post.

I stedet for å skrive masse greier, tenkte jeg likegodt jeg kunne vise hvordan dette fungerer i praksis.

I dette tilfellet vil jeg vise en samtale som foregår mellom meg, fra min egen Hubzilla-instans, og den danske kunstneren Katharsisdrill, på hans PeerTube-kanal.

Hubzilla er en fisk med mange armer, men i denne sammenhengen er det at den fungerer som en hub i et sosialt nettverk og snakker mange protokoller (bl.a. ActivityPub) som er det viktigste. PeerTube er en føderert videodelingsplattform. Den bruker ActivityPub som protokoll for sosial interaksjon, men vel så interessant er det at den bruker WebTorrent for å strømme videoer til seerne. Det vil si at alle som ser en video er med på å dele den videre, slik at man kan få til en god strømmeopplevelse uten å investere milliarder i infrastruktur som de gammeldagse, sentraliserte tjenestene måtte.

Men igjen, for denne posten er det at den snakker ActivityPub som er det mest interessante.

Til saken

Nok pjatt, her er en faktisk utveksling av kommentarer mellom meg og Katharsisdrill:

Det første jeg gjorde var å koble meg til Katharsisdrill sin PeerTube-kanal. Fra min Hubzilla søker jeg ganske enkelt etter hans “webbie” (@katharsisdrill@pe.ertu.be,) og kobler meg til den.

Ikke lenge etter dukker det en video av ham opp i tidslinjen min, jeg liker det jeg ser og legger igjen en kommentar:

Slik ser innlegget fra Katharsisdrill sin PeerTube post ut i min tidslinje.

Alt skjer fra min egen tidlinje, såklart.

Kommentaren min blir levert direkte til Katharsisdrill på hans PeerTube-kanal:

Slik ser Katharsisdrill sin PeerTube post ut med min kommentar.

Og Katharsisdrill sender en kommentar tilbake som havner på min tidslinje.

Innlegget på min tidslinje med begge kommentarene.

Nå er jo ikke dette magi. Det er vel strengt tatt ikke mer enn man burde kunne forvente i 2018, men likevel blir jeg litt opprømt over denne enkle samtalen på tvers av sosiale plattformer. Ikke fordi det er teknisk vanskelig å få til, men fordi det åpner opp for at vi endelig kan bryte monopolene til de sentraliserte tjenestene.

Hittil har det vært et mantra at de alternative tjenestene ikke kan konkurere med de etablerte, fordi de sentraliserte tjenestene hadde så stor andel av brukerne. De har desverre det enda, men nettopp fordi vi nå har språk som flere tjenester kan bruke til å snakke sammen, trenger vi ikke lengre å bry oss om hvilken tjeneste som har den største andelen av brukere. Det åpner for at vi kan ha mange små og uavhengige tjenester som hver gjør sine ting bra. Vi som brukere kan velge den eller de tjenestene vi synes er nyttige, og vi kan til og med eie dem selv dersom vi ønsker det.

En annen grunn til at dette faktisk er litt kult er at det er ingen av de sentraliserte tjenestene som kan vise til noe lignende. Man kan ikke følge en youtube-kanal rett i tidslinjen sin i Facebook eller Twitter, og man kan ikke kommentere på dem der sammen med brukere fra andre tjenester.

I den frie verden kan vi gjøre slik. Det er nemlig ikke bare Hubzilla som kan snakke med PeerTube, det kan også Mastodon, Pleroma og sikkert enda fler. I tillegg jobber flere prosjekter med nye tjenester som også vil snakke ActivityPub, noe som gjør universet større og enda mer mangfoldig.

Finn en instans av det nettverket du synes ser mest interessant ut og bli med! For PeerTube, sjekk egen oversikt.