Ikke glem

Minnesteinen over Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo.

Det er ikke mer enn 16 år siden nynazister tok livet av en ung gutt på Holmlia i Oslo. Den gang var fordømmelsen klar og umiddelbar fra alle hold. Aldri mer rasisme, sa vi. Det ble satt fokus på nynazismen og miljøet ble fulgt opp og i stor grad lagt øde.

For Benjamin Hermansen var det imidlertid for sent. Vi skyldte ham og de mange andre som har blitt utsatt for rasistisk hets å ikke glemme. Å ikke igjen la rasisme få fritt spillerom i samfunnet.

I sommer marsjerte nynazister åpenlyst i gatene i Kristansand. Denne gangen har fordømmelsen vært vag og haltende. Ledende politikere i landets regjering ser ut til å sno seg unna. Statsministeren lyder som et ekko av Trumps feilaktige formaning om at det er fæle folk på begge sider. Hennes ord om at vi må tenke igjennom hvordan vi omtaler andre mennesker lyder hult når ministre i hennes egen regjering balanserer hårfint på kanten av regelrett rasisme. I valgkampen debaterer man brunost. Politiet arresterte de som sto opp mot fascistene!

Vi må ikke glemme Benjamin Hermansen. Vi må ikke glemme de som døde i massakren på Utøya eller bombeanslaget i Oslo. Heller ikke de som overlevde må glemmes. Vi skylder dem alle at fascismen og rasismen blir knust. At nynazister ikke våger å marsjere i våre gater.

Vi må heller ikke glemme de millioner av mennesker som igjennom historien har mistet livet eller fått livene ødelagt av fascismen. Den samme ideologien de som marsjerte i Kristiansand og Charlottesville trykker til sitt bryst.

Glem ikke!