Tons of Rock og Cashless

I helgen var jeg på Tons of Rock, festivalen som holder hus på Fredriksten festning i Halden. At festivalen ble rimelig amputert for mitt vedkommende er i all hovedsak ikke festivalens feil. Futen, ymse sjukdom og trafikkkaos i Oslo får hver ta sin del av skylden. De banda jeg fikk se leverte varene og vel så det. Spesielt var det jo stor stas å få se Emperor igjen.

Men hadde jeg visst at festivalen gjorde bruk av cashless for all handel på festivalen hadde jeg latt være å kjøpe billett.

For de som ikke kjenner til det, Cashless er et svindelforetak som tilbyr festivaler og andre en betalingsløsning der besøkende først må forhåndsbetale for egne betalingskort med “virtuelle penger” på. Så bruker man av disse “pengene” når man skal handle.

Ikke bare var det umulig å få seg hverken mat eller drikke uten tullepengene, men all merchsalg var også underlagt dette systemet.

Foruten at det kan være vrient å få tilbake restbeløp etter endt festival eller mistet kort, så er noe av hovedproblemet med et slikt system (som alltid) personvern og overvåkning. Se bare hva Cashless selv sier på sine sider

The CASHLESS System tells you where your customers live as well as their age, income and spending habits.

(Mine uthevinger.)

Dette høres sikkert feiende flott ut for arrangører og selgere på festivalen. De får masse nyttig informasjon om hvem som handler hos dem, hva de handler, hvor de kommer fra, hvor gamle de er og hva de tjener!

Men hva med publikum, som gjerne er intetanende om hvilken informasjon de blir melket for? Er det greit for en festivalarrangør å ta dette valget på sitt publikums vegne?

Dersom det var mulig å betale med kontanter og vanlige betalingskort så ville det være en frivillig sak om man som publikummer ville gi fra seg denne informasjonen eller ikke. Men her har Tons of Rock vist at de regelrett driter i sitt publikums personvern ved å gjøre det umulig å handle noe som helst uten å gi fra seg en mengde med informasjon om seg selv.

Som om ikke det var ille nok, så er man faktisk pliktig å ta imot kontaner som betaling i Norge.

Neste år gir jeg dem samme behandling og driter i festivalen!