Uten E-stoffer?

Gildes skinkepålegg “uten E-stoffer”.

Her om dagen kom jeg over et nytt produkt fra Gilde som fanget min oppmerksomhet. Det var noe så uspennende som skivet skinke til å ha på brødskiven, men det som fanget interessen var at den hevdet både å være naturlig og at den var uten E-stoffer. Hva de legger i begrepet naturlig er ikke godt å si, men at det ikke inneholder noen E-stoffer har jeg ikke noen som helst tro på.

La oss se litt på innholdslisten:

Innholdsfortegnelsen til Gildes “naturlige” skinke “uten E-stoffer”.

Og ganske riktig, her står det jo ikke noe om E-stoffer. Kan det da være at jeg må bite i meg min skepsis? Vel, la oss se på hva de forskjellige ingrediensene er.

Salt: De sier her ikke noe om hva slags salt de bruker, og iom at gruppen av forbindelser vi kan omtale som salt er såpass stor er det vanskelig å være sikker. Noen av de mest vanlige saltene til bruk i mat er NaCl, KCl og CaCl, som alle har betegnelsen E-470a. Men kanskje mener de E-470b (magnesiumsalt,) E-503 (hjortetakksalt) eller E-573 (aluminiumssalt). Jeg holder en knapp på de første, men siden de ikke spesifiserer så er det ikke godt å vite.

Gelatin: Selv om de ikke har skrevet E-nummeret til stoffet i innholdsfortegnelsen, så betyr det jo ikke nødvendigvis at det ikke har et. Gelatin har E-nummer E-441.

Dekstrose: Dette er et søtningsmiddel, en form for glukose, og har såvidt jeg har klart å finne ut ikke noe E-nummer. (Det finnes et E-nummer for polydekstrose, E-1200, men det er noe annet.)

Ekstrakter av frukt og krydder: Dette er så uspesifikt at det er vanskelig å si noe om hvilke stoffer som inngår. Riktignok finnes mange stoffer som har E-nummer i de fleste typer frukt, som f.eks. C-vitamin (E-300), sitronsyre (E-330) osv.

Eddik: Igjen litt uspesifikt, men skulle overraske meg stort om dette ikke inneholder eddiksyre (E-260.)

Sitrusekstrakt: Stor ville overraskelsen være om ikke vår venn E-330 (sitronsyre) er å finne her også, i tillegg til en rekke andre kjemiske forbindelser i E-nummeroversikten.

Det viser seg altså at Gilde synes det er helt greit å lyve til forbrukerne i håp om at noen er så tette at de går på bløffen. Det triste er jo selvsagt at det nok er noen som gjør nettopp det. Jeg håper likevel at den jevne norske dagligvarehandler er oppegående nok til å skjønne at dette bare er en skamløs bløff.

Og for ordens skyld, om noe nå skulle være uten stoffer med E-nummerbetegnelse så betyr det absolutt ikke at det er mer naturlig. Heller tvert imot skulle jeg tro.

Videre synes jeg dette eksemplet viser hvor nyttig E-nummerne virkelig er. Når man erstatter dem med mindre spesifikke benevnelser så blir det vanskeligere å vite hva maten faktisk inneholder. F.eks. vet jeg ikke om denne skinken er trygg å spise dersom jeg har en eller annen matallergi. Hva består egentlig “ekstrakter av frukt og krydder” av?

Selv kommer jeg nok til å holde meg unna produkter fra Gilde en stund fremover. Jeg foretrekker å kjøpe det jeg skal spise av produsenter som ikke bevisst prøver å føre meg bak lyset.