Vanskelig med nettnøytralitet
I en artikkel på dinside kan vi lese om nye mobilabonnementer som inkluderer fri strømming av musikk uten at det bruker av din øvrige datatrafikk. Ved første øyekast høres jo det ut som et hyggelig tilbud, men noe er likevel ikke greit her.
Fra artikkelen:
Ikke for alle
Mer spesifikt er det Spotify, Tidal, Apple Music og Google Music som støttes ved lansering […]
Kort fortalt bryter dette prinsippet om nettnøtralitet – eller med andre ord: at internett er likt for alle.
Det er prinsippet om nettnøytralitet som gjør at vi kan gå til hvilken webside vi vil, lese hvilken avis vi vil, se hvilke videoer vi vil, eller lytte til hvilken musikk vi vil uavhengig av hvem som leverer tjenesten eller websiden vi vil se på.
Kort fortalt betyr nettnøytralitet at internettleverandøren din ikke får lov å diskriminere trafikk fra eller til noen tjenesteytere i forhold til andre. Når enkelte tjenester får prioritet slik som i abonnementene som er omtalt over så gjør de nettopp det, tilgangen til internett er ikke lengre fri.
Dersom jeg ønsker å høre på musikk fra en annen leverandør enn de som omfattes av tjenesten så vil det koste meg ekstra ved at det bruker av datakapasiteten min. Eller sett fra en annen side, dersom jeg vil starte en strømmetjeneste selv, så vil den være mindre attraktiv for potensielle brukere fordi den koster dem mer å bruke enn de etablerte.
Uten nettnøytralitet risikerer vi at kommersielle interesser tar fullstendig kontroll over internett. Spotify, YouTube og Netflix spiller knirkefritt hos enhver internettabonnent, og atpåtil er de gratis å bruke. Nye, uavhengige eller alternative tjenester får derimot lavere prioritet og oppleves som dårligere og dyrere. Dette er konkurransevridning og en situasjon vi slett ikke vil ha på internett.
Les mer om nettnøytralitet på NKOM sine sider, hos wikipedia eller faktisk hos DinSide.