Godt Googlevalg?

I og med at det er valgtid, tok jeg en kjapp titt på valgdirektoratets vevsider Valg.no. Hensikten var å se hvilke sporingsmekanismer de bruker. Legg merke til at jeg ikke skriver “å se om de bruker noen sporingsmekanismer.” I våre dager er det desverre naivt å tro at man kan lese noe som helst på web uten å bli sporet, også på vevsidene til offentlige etater.

Skjermbilde av at parsonverngrevlingen har blokkert google tagmanager.

Personverngrevlingen har blokkert en forespørsel til googletagmanager.com.

Det er likevel litt skuffende å få rett. Som vist i bildet over, sender valgdirektoratets vevsider informasjon om alle besøkende til google. Hvorfor gjør de det? Sansynligvis fordi de ikke vet bedre. Google Tag Manager er et verktløy google gir til utviklere av vevsider for å håndtere alskens sporings- og analyseverktøy du vil ha på siden din fra ett sted. Praktisk, men svært problematisk.

Jeg blokkerer normalt dette, men ikke alle vet hvordan man gjør det. Det skulle heller ikke være nødvendig. Vi burde kunne forvente at vi kan benytte vevsidene til norske offentlige instanser uten at Google, Facebook eller de andre overvåkningskapitalistene skal vite om det.

Hva skjer om vi ikke blokkerer tag-manageren til google? Resultatet ser du nedenfor.

Skjermbilde av hvilke nettsteder som blir kontaktet av nettleseren når
  jeg går til valg.no.

En liste over nettsteder som blir kontaktet av nettleseren når jeg går til valg.no. Suspekte domener er markerte med blå bakgrunn.

I tillegg til selve tag-manageren sender siden forespørsler til google-analytics for å måle interaksjonen din med siden, det google-eide reklameforetaket doubleclick.net, google sin egen reklametjeneste, og browser-update.com. Alle disse får dermed informasjon om at du er inne på disse sidene og hva du leser der.

Selv om dette langt ifra er blant de verste tilfellene av sporing på offentlige sider, så er det likefullt grunn til å stoppe opp og spørre seg hvor mye kommersiell sporing vi skal godta. At offentlige institusjoner og organer i Norge, bevisst eller ubevisst, gir informasjon om sine besøkende til Google burde ikke være noe som går upåaktet hen. Dette er i tillegg usynlig sporing. De aller fleste vil ikke en gang vite om at nettleseren deres kommuniserer med Google og doubleclick.net når de åpner sidene til valgdirektoratet. Det hele skjer i bakgrunnen uten noen synlige tegn, og uten at brukeren får mulighet til å gripe inn og hindre denne informasjonsflyten.

Det finnes tekniske virkemidler vi kan bruke for å blokkere denne trafikken, og for å trygt kunne lese innhold på nettet i dag så må man desverre ty til disse. Men det burde altså være unødvendig.