Økokrim om popcorn-time

Økokrim har beslaglagt domenet popcorn-time.no.

NRK’s nyhetslunch har et innslag om utfallet av rettssaken NUUG, EFN og IMC har kjørt mot Økokrim på bakgrunn av deres beslag i domenet popcorn-time.no.

Hør innslaget her.

Det som er opprørende med innslaget er at politiadvokaten får komme med sin fremstilling uten noen motforestillinger fra journalisten i det heletatt. At siden hverken inneholdt den omtalte programvaren, filmer til nedlasting eller noe annet som kan betegnes som brudd på opphavsretten ble forbigått i stillhet. Det prinsipelle i om hvorvidt man har lov til å omtale programvare som Popcorn Time eller ikke ble ikke berørt i det heletatt. Hvorvidt det er lov til å lenke til sider som inneholder programvare som kan krenke opphavsretten ble heller ikke nevnt.

Videre fremsettes det påstander om at rettighetshavere taper store pengesummer på akkurat denne siden, noe som heldigvis blir tilbakevist av Torgeir Waterhouse, men det høres det ikke ut som om journalisten får helt med seg.

At saken egentlig ikke handler om popcorn time virket det ikke som om noen av dem skjønte. Ingen argumenterer for at det er lovlig å skaffe seg tilgang til opphavsbeskyttet materiale man ikke har tilgang på. Det er vel heller ingen som tviler på at det er det som utgjør hovedbruken av Popcorn Time og de fleste avleggerne den har fostret. Men derfra til at staten på vegne av rettighetshavere, kan beslaglegge og inndra et domene som omtaler og skriver om denne programvaren er det et langt og skummelt hopp. Det er det som burde være skremmende for flere av oss, og det er det denne rettssaken egentlig handler om.

For ordens skyld, du kan selv se det arkiverte innholdet av popcorn-time.no her.

Ønsker du å bidra til å den videre rettssaken for å få avklart hvilke rettigheter staten har til å beslaglegge eller inndra domener kan du donere til saken på sidene til NUUG og EFN.