Piratpartiet samler data for Facebook

Piratpartiet har sett seg lei på at de ikke er med i de ymse valgomatene som nettavisene legger ut for å samle informasjon om leserkretsens politiske ståsted. Derfor har de laget sin egen valgomat, under fanen “Er du en Pirat?”.

Forståelig nok, men løsningen de har kommet frem til er kanskje ikke så gjennomtenkt som man kunne forvente fra et parti som har følgende i sitt kjerneprogram under “Individ og Personvern”:

Piratpartiet ønsker et fungerende og sterkt personvern for å garantere enkeltindividets mulighet til å ha en privat sfære, utvikling og utfoldelse uten utilbørlig påvirkning fra omverdenen.

Vi mener at individet skal ha kontroll over sin egen informasjon og kommunikasjon. (…)

Med dette i bakhodet virker det lett pussig at deres “egen” valgomat leder direkte til Facebook, og dermed rapporterer alle som bruker den sine politiske preferanser til én av verdens to største datainnsamlingsorganisasjoner. For sikkerhetsskyld må du også være logget inn på Facebook for å ta testen slik at de har gode data på hvem du er.

Som om ikke det var ille nok. Når jeg besøker sidene gjennom Tor Browser kommer denne advarselen opp:

Er du en pirat som vil spores?

Sidene til piratpartiet prøver altså selv å spore deg ved å lese pixeldata fra nettleseren din. Dette er ikke helt det jeg hadde forventet av et parti som hevder å ta personvern på alvor.