Pressen mot facebook

Aftenposten kjemper virkelig hardt mot Facebook, altså.

Det er ikke bare Aftenposten som sliter med å skjønne hvilken rolle de har i intervevens finurlige maskineri. Fenomenet vi observerer i faksimilen fra dagens nettutgave av Aftenposten er desverre noe som har blitt såpass vanlig at jeg tror mange ikke en gang legger merke til det. Derfor har jeg tatt meg bryet med å streke under.

Ekstra Bladet sin opprinnelige artikkel viser det samme. Mens man med den ene hånden leder sine lesere til facebook, prøver man med den andre å signalisere at man kjemper imot. Det er det Sølvpilen kalte å tale med kløyvd tunge, og fungerer nok rimelig dårlig.

Om noen forlot facebook etter Espen Egil Hansens stunt i fjor høst, var det neppe mange. Det ville ikke forundre meg stort om effekten heller var det motsatte.

Da facebook snudde og tillot Aftenposten og utvalgte andre å poste det omtalte bildet ble det omtalt som en seier for pressen. Det er vel også dette som er grunnlaget for at Hansen mottar Victor-prisen fra Ekstra Bladet.

Imidlertid er det egentlig ingen ting som har endret seg. De fleste mediehus fortsetter etter selvvalgt kurs å lede sine lesere til facebook, og gjør seg avhengig av nettstedet for å nå sine egne lesere. Som både Hansen og Tom Egeland påpeker i denne artikkelen så er ikke de prinsipielle problemene løst. Hansen sier det kanskje greiest selv:

[Facebook] må anerkjenne at de har blitt et informasjonsfilter – og det har problematiske sider.

Det som virkelig er problematisk er at det er mediehusene og avisene selv som har gjort facebook til det informasjonsfilteret de er bekymret over. Uten at de selv innser dette vil heller ikke problemet løse seg. Så lenge avisene kappes om å være mest mulig tilgjengelig på dette ene nettstedet så vil nødvendigvis dette nettstedet også ha makt til å påvirke hva som formidles videre.

Løsningen er ikke nødvendigvis enkel, men den er heller ikke umulig: Gjør det enklere å abonnere på nyheter i andre kanaler. En fungerende RSS-strøm er en god start! (Hint Aftenposten!) Støtt åpne fødererte protokoller som GnuSocial og Diaspora. Her kan til og med mediehusene drifte sine egne instanser så er de helt uavhengige av andre enn seg selv.

Og for all del, man trenger ikke kutte navnlestrengen til facebook tvert av. I en verden hvor man støtter de åpne protokollene i tillegg til det låste monopolet kan man få det beste av begge verdner. Men ved å støtte og oppfordre til bruk av de åpne og fødererte protokollene så legger man til rette for en fremtid hvor ingen enkeltaktør eier nettet, og hvor ingen på egen hånd kan filtrere informasjonen som dere ønsker skal nå ut til andre.

Men ting skjer ikke av seg selv. Noen må tørre å ta det første steget.

Tør du det Espen Egil Hansen?